Press text

Needlepoint - Aimless Mary (Norwegian text)

De som allerede kjenner Bjørn Klakegg og hans Needlepoint, vet at de bør glede seg når det nå ligger en fersk skive fra dem i handelen. Det de ikke vet, er at denne skiva, som heter Aimless Mary, er en fullstendig skamløs og kjærlighetsfylt hyllest til progrocken mange i bandet vokste opp med.

"Jeg traff en litt nedstøvet nerve hos Bjørn når jeg spillelistet Yes, Gentle Giant og King Crimson, og kanskje spesielt ELP, i sosiale lag. Det ble rent emosjonelt. Å bli beveget av sangversene til Kerry Minnear (Gentle Giant-keyboardist og låtskriver er helt vanlig for meg, men det skjedde jaggu med Bjørn også", sier produsent og bassist Nikolai Hængsle Eilertsen om noe av bakgrunnen for skiva. Og Olaf Olsen, en av Norges få faktiske trommehelter, er "en av de få trommeslagerne som faktisk er seriøst opphengt i Michael Giles". Keyboardist David Wallumrød er derimot "nærmest 100% ukjent med denne musikken, han blir lissom en slags Billy Preston oppi det hele, hvis du skjønner hva jeg mener." Noe som i følge Nikolai skaper en spenning og uforutsigbarhet i det som ellers kunne blitt en ren sjangerøvelse. Det er det altså IKKE blitt.

Det umiskjennelige, lettbente og gyngende Needlepoint-soundet er intakt, men rundt stødige og dancy grooves svever spøkelsene av Gentle Giants renessanserock og Canterburys drømmende jazzprogband som Caravan og Matching Mole. Clavineter, orgler, sirlig gitarspill og disige vokalharmonier og vokalfraseringer som går Robert Wyatt en høy gang er røde tråder på skiva. Det låter hverken nostalgisk eller nesegrust - tvert i mot føles det som om denne tilbakeskuingen i musikernes personlige lytterhistorier har frigjort bandet enda mer - både fremføring og låter formelig gløder av spilleglede, overskudd og hjertevarme, som en slags lenge etterlengtet musikalsk hjemkomst.

Og det er vel nettopp det det er. Gitarist og låtskriver Bjørn sendte denne meldingen til Nikolai etter at sistnevnte hadde sendt en care package med 4 ELP-skiver til ham:

"... fiskenettingen og den svære korkbøya henger atter ned fra taket og lukter tjære... og gitaren med høytaler inni hullet manes frem av musikken... den grønne sovesofaen som var senga mi... den blå skrivepulten med nøttebrun kant og hvite bein hvor leksene skulle ha ligget framme... solveig sjøstedt som var sinnsykt pen og forelska i meg... men jeg turte liksom ikke ta den helt ut... ville mest spelle gitar og høre emerson... superreverben rett under høytalergitaren og den supre hvite telecasteren med nøttebrun hals og påklistra lyseblå tøyhund (som egentlig var til hodeputa til småbarn) var festa til fenderforsterkeren med en svart dings man stakk inni jackplugghullet til ampen... og så hadde jeg rød pære over fiskegarnet i taket... vakke horelys dengangen, bare sinnsykt stemningsfullt... snart ser jeg hele rommet mitt for meg... beste morgen på lenge... rørt rett og slett... og så er det så sinnsykt utrolig bra musikk og så bra spellt og ikke minst sunget!!"

Aimless Mary (CD: BJKCD104 LP: BJKLP104) er ute via BJK Music,
kontaktinfo: +47 951 20 918 / mail@bjornklakegg.com

Download english press release

Go to Press archive